Structuur als basis voor de crisisorganisatie

29/8/2022
René de Jong
Commercieel Directeur
Merlin Crisis Software linkedin profiel

De crisisorganisatie is een term die gebruikt wordt om de organisatiestructuur ten tijde van een crisis aan te duiden. Deze structuur kan afwijken, waardoor medewerkers andere rollen hebben of taken uitvoeren in vergelijking met hun dagelijkse werkzaamheden. Dit kan natuurlijk zorgen voor chaos. Het is daarom van belang om de structuur van een crisisorganisatie, ofwel het organogram in de voorbereidende fase vast te leggen.

De volgende vraag is dan natuurlijk: Hoe kun je de structuur van een crisisorganisatie bepalen en waar moet je op letten? 

Hieronder is een grove structuur (voorbeeld) van een crisisorganisatie weergegeven. Bovenaan staat het crisismanagementteam en daaronder staan de verschillende operationele teams. Welke operationele teams er worden opgenomen in de organogram, is natuurlijk afhankelijk van uw organisatie.

Organogram voorbeeld crisisorganisatie

Voor het bepalen van zowel de grove structuur van uw crisisorganisatie als de meer gespecificeerde crisisorganogram kunnen de onderstaande stappen genomen worden: 

  1. Bepaal wie de sleutelfiguren binnen het crisismanagementteam zijn. Dit zijn de personen onafhankelijk van het type crisis altijd onderdeel zijn van het crisismanagementteam, zoals de voorzitter of logger.
  2. Bedenk per type crisis welke extra teamleden (bijvoorbeeld experts) dan toetreding doen tot het crisismanagementteam.
  3. Bepaal vervolgens welke welke operationele teams van belang zijn en welke teamleden er in ieder operationeel team moeten zitten.

Voor meer informatie over de hoe, wat en waarom, klik hier voor het artikel. Mocht je liever de video bekijken, dan kun je deze vinden door hier te klikken. Ook hebben wij een voorbeeld crisis management plan beschikbaar gemaakt. Klik hier om het Template Crisisplan te downloaden.

Tooling gebruiken voor de crisisorganisatie

Voor het vastleggen van de structuur van je crisisorganisatie kun je vervolgens verschillende tools gebruiken. Aan de linkerzijde ziet je een screenshot afkomstig uit een demo-omgeving binnen CrisisSuite.

De discipline is een afdeling waar iemand toe behoort of de rol die iemand bekleed ten tijde van een crisis. Binnen een discipline kun je zien wie er lid is van de discipline en tot welke teams behoren. De teams zijn bijvoorbeeld het crisismanagementteam of de operationele teams binnen de crisisorganisatie.

Wil je volledige video zien over het structureren van een crisisorganisatie door middel van tooling? Klik dan hier.

Meer lezen.

Informatiemanagement

Loggen: noodzakelijk voor crisismanagement

Nieuws

Klantarena: 5 dingen die we hebben geleerd van onze klanten

Crisismanagement

Het belang van structuur in crisisvergaderingen

Terug
0%
100%